Gambar hiasan : Budu
Orang Kelantan tidak boleh dipisahkan dengan budu, pergi ke
pelusuk dunia sekalipun tetap budu menjadi pujaan hati.. budu merupakan
penyedap makanan bagi orang Kelantan..budu yang paling digemari adalah budu cap
ketereh.. budu akan dimakan bersama nasi putih yang panas, ikan rebus, ikan
kering dan ulam-ulaman.. Budu juga digunakan dalam masakan iaitu masakan
singgan ikan, bubur lambuk, nasi kerabu dan sebagainya. Budu juga digunakan
sebagai pencicah atau disebut “colek” untuk dimakan dengan buah-buahan seperti
buah manga, jambu, buah celagi dan sebagainya.
p/s : Ramuan budu (budu + lada + limau nipis + tempoyak+ bawang
merah(dihiris-hiris )+ mangga (dihiris nipis) pasti nasi ditambah dua tiga kali
jika dimakan bersama budu.
-Cik Gula-
NORFADILLA BT MOHAMAD
BC13110131
No comments:
Post a Comment